1 martie vine în România cu flori din Olanda. Reportaj de la bursa de flori din Amsterdam

0
2168

Nu este român care să nu primească sau să nu dăruiască astăzi o floare. Frezii, lalele şi zambile transmit mesaje şi emoţii, dincolo de care este o piaţă de 25 de milioane de euro pe an la noi în ţară. Plantele delicate şi colorate vin aproape toate din străinătate. Doar ghioceii mai ţin piept importurilor masive din Olanda. Acolo este Wall-Streetul petalelor, ceva ce nu vă imaginaţi. O bursă cu brokeri duri, care arată că afacerile din domeniu nu sunt floare la ureche.

Milioane de oameni din toată lumea muncesc pentru buchetul care este declaraţie de dragoste pentru femeia iubită. Iar drumul celor mai sensibile daruri este lung si complicat. Inima pieţei internaţionale este Olanda. La opt kilometri de Amsterdam găsim cel mai mare târg de flori de pe planetă. De acolo începe spectaculoasa călătorie a plantelor colorate. Peste 20 de milioane de fire sunt tranzacţionate în 24 de ore.

„Negocierea nu o poți face tu, se face prin brokeri. În bursă există peste 6.000 de firme specializate în achiziționarea de flori”, a explicat Mihaela Ghinea, directoarea unui depozit de flori.

În halele de 990.000 de metri patrati, cât aproape 200 de terenuri de fotbal puse la un loc, găsim peste 13.000 de tipuri de flori, care vin din întreaga lume. Oricât de mare ar fi distanţa, transportul trebuie făcut în cel mult 48 de ore ca să nu afecteze prospeţimea petalelor. După ce sunt tăiate din culturi sau sere, florile sunt ambalate în cutii de carton şi călătoresc cu camioane sau avioane fără să fie ţinute în apă, dar la temperatură constantă: cinci grade Celsius. Termometrele trebuie să arate la fel şi în depozite.

mai mult la : www.digi24.ro

Lasă un răspuns