Ambasadorul Olandei, excelenţa sa Matthis van Bonzel, a venit în emisiunea „Pașaport diplomatic” pentru că în curând se va sărbători Ziua Naţională a ţării sale, numită şi ziua reginei. Primim astfel detalii despre monarhia olandeza, dar aflăm și secretele bunei funcționări a economiei regatului.
În curând vor avea loc ceremonii în Olanda legate de regina Beatrix. Cât de importante sunt ele pentru olandezi?
Matthis van Bonzel: Regina Beatrix este un simbol, monarhia este un simbol al unităţii ţării. Cred că 70-80% din populaţie apreciază monarhia pentru acest lucru. Este o monarhie democratică, puterea este în mâinile guvernului, Parlamentului şi altor autorităţi alese. Dar regina este simbolul statului. Iar fiecare monarh îşi exercită acest rol în felul său, iar regina Beatrix a făcut-o într-un mod foarte apreciat de popor.
Monarhia nu este privită ca anacronică în Olanda?
„Sunt unii care spun asta, există un grup republican, sunt parlamentari care sunt republicani în mod deschis. Dar unii dintre ei spun că și, dacă am fi republică şi ar fi alegeri prezidenţiale, mulţi ar vota-o pe regina Beatrix ca nou preşedinte. Deci aceasta spune ceva despre aprecierea de care se bucură regina ca şef al statului. Şi dacă ne uităm că mare parte a populaţiei încă sprijină monarhia, este o formă modernă. Nu este un rege sau regină ca în Evul Mediu, este o monarhie democratică foarte diferită, modernă. Şi aceasta oferă stabilitate, faptul că avem un şef al statului deasupra partidelor, care se consultă cu naţiunea în vremuri grele, felicită sportivii, oamenii de ştiinţă, oamenii care au făcut ceva deosebit în cultură. Este la fel un lucru foarte apreciat.
mai mult :
Ambasadorul Olandei: România are capacități uriașe de dezvoltare a produselor căutate în alte țări