Belgia – 150 de zile fara guvern

0
1753

Premierul desemnat Yves Leterme mai vrea 20 de zile pentru a forma coalitia de guvernare. Regatul belgian bate maine propriul record in materie de crize politice.

Din ce in ce mai sfasiata de disputele dintre comunitatea francofona din Valonia si cea vorbitoare de olandeza din Flandra, Belgia se pregateste sa-si bata maine propriul record in materie de crize politice. La 150 de zile de la alegerile parlamentare desfasurate in iunie, regatul care gazduieste capitala Uniunii Europene nu are inca un guvern, fiind administrat interimar de executivul care si-a incheiat mandatul, condus de Guy Verhofstadt.

Recordul precedent al travaliului politic pentru nasterea unui guvern belgian – 148 de zile, in 1988 – va fi atins si depasit pe 6 octombrie, insa cele patru partide politice care au castigat legislativele nu dau semne ca ar putea ajunge la un compromis inainte de jumatatea acestei luni.

Inca trei saptamani

Desi scenariul unei implozii a statului federal pare tot mai putin plauzibil, solutia impasului politic belgian nu este nicidecum iminenta.

Premierul desemnat, crestin-democratul flamand Yves Leterme, a reusit pana in prezent sa medieze acorduri politice in domenii putin sensibile si a anuntat, saptamana trecuta, ca mai are nevoie de trei saptamani pentru a-si convinge colegii de partid si posibilii parteneri asupra unui acord de guvernare.

articol complet : EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.