Cine stă în spatele românilor care au furat tablourile din Olanda

0
1361


Presa olandeză crede că fie mafia irlandeză, fie traficanţii de droguri belgieni sunt adevăraţii beneficiari ai dispariţiei picturilor de Picasso şi Monnet.

Dispariţia a şapte tablouri celebre dintr-un muzeu olandez, furt în urma căruia au fost arestaţi trei români, a preocupat intens presa internaţională. Dar, în timp ce la noi se glumea pe seama prostiei hoţilor, care nu ştiau cum se scrie numele lui Matisse, ziarele din Occident au încercat să afle cine stă, în realitate, în spatele unuia dintre cele mai mari jafuri din domeniu din ultimii ani.

Acţiune bine pregătită

Jurnaliştii olandezi au considerat încă de la început că românii nu aveau cum să acţioneze singuri, având în vedere precizia cu care au acţionat: jaful a fost realizat în două minute. “Furtul a fost bine organizat, realizat cu rapididate şi cu conştiinţa faptului că vor dispărea înainte de a sosi poliţia. Hoţii nu au acţionat la întîmplare, precum cei doi care au atacat Muzeul Van Gogh cu o scară, au spart un geam şi au luat cele mai apropiate picturi. Nu a fost nici opera unor bande din Balcani cu mitraliere, aşa cum s-a întîmplat în 2004 la Muzeul Munch”, declara un fost investigator al Scotland Yard, Charley Hill, pentru art-crime.blogspot.ro, un portal care s-a ocupat intens de caz. Fostul poliţist, precum şi un detectiv particular olandez specializat pe artă, au susţinut că, cel mai probabil, în spatele acţiunii s-ar afla o grupare irlandeză, Irish Traveller, condusă de Martin Cahill, care din anii ‘80 până în 2010 au dat mai multe lovituri similare în Europa. Speculaţiile au fost amplificate de faptul că unul dintre membrii găştii a locuit lângă Rotterdam.

 mult la :  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/cine-sta-in-spatele-romanilor-care-au-furat-tablourile-din-olanda-303405.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.