Criză în Belgia: Parlamentarii flamanzi au votat o lege care limitează drepturile francofonilor

0
1386


Criza politică din Belgia s-a agravat miercuri după ce deputaţii flamanzi au votat o lege care reduce drepturile cetăţenilor francofoni de la periferia flamandă a Bruxelles-lului.

Legea adoptată de comisia parlamentară reprezintă o nouă lovitură dată negocierilor dintre partidele francofone şi flamande care încearcă de cinci luni să formeze un guvern federal. Decretul semant miercuri este unul istoric, scrie presa din Belgia.

Este pentru prima dată în ultimii 170 de ani când parlamentarii flamanzi care reprezintă 60% din populaţia Belgiei s-au folosit de majoritatea din parlament şi au votat o lege care limitează drepturile francofonilor de la periferia Bruxellului.

Textul aprobat miercuri de o comisie parlamentară prevede separarea între flamanzii şi francofonii de la periferia Bruxelles-ului. Dacă măsura va intra în vigoare cei circa 120.000 de francofoni de la periferia flamandă nu vor mai putea vota pentru candidaţii francofoni la alegerile legislative.

"Cred că această declaraţie este foarte naţionalistă şi seamănă cu platforma partidelor de extremă dreaptă. Sunt surprins că partidele democrate au adoptat aceaşi linie politică", a declarat Freddy Thielmans, primarul oraşului Bruxelles.

Mai mulţi belgieni, care se opun separatismului au arborat în faţa casei steagul Belgiei, o manifestare rară de patriotism, scrie presa belgiană.

O nouă lovitură dată negocierilor dintre partidele francofone şi flamande

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.