Ducele de Luxemburg, „eutanasiat“ constituţional

0
1698
Pentru că refuză să aprobe legea eutanasiei, monarhul luxemburghez Henri I este ameninţat cu reducerea prerogativelor, echivalentul unei lovituri de stat constituţionale.
 
Marele duce Henri, 53 de ani, impreuna cu sotia sa, Maria Teresa
Marele duce Henri, 53 de ani, impreuna cu sotia sa, Maria Teresa

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a anunţat marţi că va reduce prerogativele constituţionale ale marelui duce Henri al Luxemburgului, după ce acesta a provocat prima criză constituţională începând din 1919, refuzând să aprobe legalizarea eutanasiei. „Pentru a evita criza instituţională, dar şi pentru a respecta opinia marelui duce, vom elimina termenul «aprobă» din articolul 34 al Constituţiei şi îl vom înlocui cu «promulgă». Aceasta înseamnă că el va semna legile doar pentru a se putea constata respectarea procedurii“, a explicat premierul. Modificarea, care în alte ţări este considerată o lovitură de stat constituţională, după cum titrează „Le Figaro“, necesită două treimi din voturile parlamentarilor şi este aşteptată până la sfârşitul anului.
 
Ducele, un catolic fervent, a invocat „motive de conştiinţă“ pentru a refuza aprobarea legii….Ducele de Luxemburg, „eutanasiat“ constituţional

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.