În Luxemburg, muzica tradiţională româneasă e promovată prin afişe cu rromi

0
1402

Pe 8 şi 16 iunie va avea loc un festival dedicat muzicii tradiţionale româneşti, "Musiques roumaines en fete", organizat de centrul cultural Kulturfabrik din Luxemburg. Însă modul în care este promovat acest eveniment a pus pe jar comunitatea românilor de acolo.

Cetăţenii din Luxemburg sunt informaţi despre acest eveniment prin afişe ce prezintă un bărbat de etnie rromă ce are în braţe un copil îmbrăcat într-un tricou murdar. Afişul nu spune nimic din ce va prezenta efectiv festivalul. Nu este însă prima oară când se vrea impunerea sinonimiei dintre "român" şi "rrom" iar imaginea României a fost discreditată de prezentări negative ale unor cetăţeni de etnie rromă, prezentaţi ca români. Desigur, muzica ţigănească îşi are farmecul ei dar şi tradiţia ei ca şi cea românească şi trebuie prezentate fiecare ca atare. Grav este faptul că muzica românească a fost înlocuită cu cea ţigănească.

Un român a luat atitudine. Un român din Luxemburg, revoltat de modul în care Romania este prezentată şi de faptul că aceste lucruri se întâmplă fără ca Ambasada României la Luxemburg să facă nimic, a trimis o scrisoare ambasadorului iar acesta i-a trimis o altă scrisoare în care oferă o oarecare explicaţie: "În ceea ce priveşte imagistica campaniei de comunicare, aceasta este INTEGRAL o opţiune a organizatorilor, Kulturfabrik. Putem doar să vă reamintim că estetica unor campanii de imagine care pot să devină şocante sunt una dintre modalităţile de expresie ale artelor contemporane. Sperăm totuşi că veţi trece peste indignarea provocată de imagine şi că veţi avea curiozitatea să aflaţi despre ce fel de muzică e vorba".

sursa : Curentul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.