Întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi cu omologul său luxemburghez, Jean Asselborn

0
1437


Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi consultări cu vice-premierul şi ministrul de externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, care se află în România în perioada 14-15 martie 2011.
Discuţiile s-au concentrat asupra tematicilor de interes aflate pe agenda europeană şi regională, în special: Parteneriatul Estic, procesul de extindere a UE, strategia europeană a Dunării, vecinătatea sudică, aderarea României la spaţiul Schengen şi Balcanii de Vest.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a mulţumit omologului său pentru poziţia de susţinere a Marelui Ducat în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, subliniind totodată relaţia foarte bună dintre cele două state.
 „În afacerile europene, punctele noastre de vedere coincid. Ne dorim un buget cât mai solid post 2013 şi continuarea unei politici de coeziune ambiţioase, care să evite fracturile şi să reducă decalajele între membrii noi şi cei vechi. I-am expus domnului Asselborn argumentele pentru o Politică Agricolă Comună la acelaşi nivel de subvenţionare, importantă nu doar pentru ţările cu potenţial agricol, ci şi pentru siguranţa alimentară a continentului. Avem o bună colaborare şi în cadrul ONU, unde România a susţinut Luxemburgul pentru obţinerea unui loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru 2013-2014”.
La rândul său ministrul de Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, a declarat „În UE suntem 27 şi toţi avem aceleaşi drepturi şi aceleaşi îndatoriri. Cred că aceasta este filozofia care trebuie să predomine în Uniunea Europeană, nu există ţări mai avantajate sau mai dezavantajate. Suntem toţi pe aceeaşi linie, sunt convins că în UE acest raţionament va câştiga, iar pentru aceasta Luxemburgul va face tot posibilul pentru ca România şi Bulgaria să devină, în următoarele luni, membre ale spaţiului Schengen. România este de facto conectată la Schengen, sistem pe care a dovedit că îl stăpâneşte. Cred că ar fi bine ca, în Europa, politicile naţionale să fie lăsate în urma celor europene”.
De asemenea, cei doi demnitari şi-au exprimat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova, context în care ministrul Asselborn a fost invitat de către şeful diplomaţiei române să participe la următoarea reuniune a Grupului de prieteni pentru Republica Moldova.
Cei doi miniştri au căzut de acord şi asupra imperativului echilibrării eforturilor UE pe relaţiile Est şi Sud. Actuala criză din vecinătatea sudică nu trebuie să conducă la neglijarea Parteneriatului Estic.
Referitor la aprofundarea cooperării economice, au fost analizate posibilităţile de dezvoltare a unor proiecte de investiţii luxemburgheze în România, rezultând oportunitatea organizării unei misiuni economice.
Referindu-se la urmările cutremurului devastator care a avut loc săptămâna trecută în nordul Japoniei, cei doi miniştrii de externe şi-au exprimat regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti, compasiunea pentru familiile victimelor şi, totodată, solidaritatea cu persoanele afectate de seria de calamităţi.

Întrevederea ministrului Teodor Baconschi cu ministrul Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn

Întrevederea ministrului Teodor Baconschi cu ministrul Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi cu omologul său luxemburghez, Jean Asselborn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.