Luxemburg, dispus sa-si reduca secretul bancar – ministrul de finante

0
1580


Luxemburgul este dispus sa-si reduca partial controversatul sau secret bancar, pentru a diminua evaziunea fiscala, a afirmat duminica ministrul luxemburghez de Finante, Luc Frieden, pentru un ziar german, transmite AFP.

"Vrem sa intarim cooperarea cu autoritatile fiscale straine", a declarat ministrul pentru  Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, dupa criticile partenerilor din zona euro cu privire la practicile bancare distincte ale Luxemburgului.

"Tendinta internationala merge spre un schimb automat de informatii bancare. Nu ne mai opunem categoric", a subliniat Frieden.

Cunoscut pentru fiscalitatea sa avantajoasa si secretul bancar, Luxemburg, unde sectorul financiar asigura o treime din PIB si din veniturile fiscale, a inceput sa intre in vizorul analistilor, in conditiile in care hipertrofierea bancilor a condus la criza din Cipru, salvat in extremis de la faliment.

Modelul economic al Marelui Ducat este pus sub acuzare adeseori, alaturi de talia disproportionata a depozitelor persoanelor fizice si ale firmelor. Rata acestora depaseste 500% din PIB, mai mult si decat in Cipru.

Potrivit datelor publicate de autoritati, sistemul bancar luxemburghez numara 141 de banci din 26 de tari si 3.840 de fonduri de investitii ce opereaza in alte 70 de tari.

… 

Luxemburg, dispus sa-si reduca secretul bancar – ministrul de finante

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.