Luxemburgul legalizează eutanasia

1
1671

Deputaţii luxemburghezi au votat marţi seară pentru dezincriminarea eutanasiei, un pas care aduce Marele Ducat al Luxemburgului în micul club al ţărilor ce permit bolnavilor incurabili să aleagă un sfârşit rapid al vieţii.

Proiectul de lege a fost adoptat la limită, cu 30 de voturi „pentru“ şi 26 „contra“, mulţumită sprijinului socialiştilor, liberalilor şi verzilor, şi în ciuda opoziţiei deputaţilor din Partidul Creştin-Social, gruparea premierului Jean- Claude Juncker.

Reguli stricte

Potrivit legii, eutanasia va fi admisă numai pentru bolnavii aflaţi în stare terminală sau pentru cei care suferă de boli incurabile şi şi-au manifestat în mod expres dorinţa de a muri. Acceptul trebuie dat de doi medici, iar o comisie de specialişti, formată din medici şi reprezentanţi ai societăţii civile, va verifica dacă toate condiţiile au fost îndeplinite.
 
Legea, care trebuie să primească încă un vot parlamentar, va intra în vigoare, cel mai probabil, la începutul verii. Olanda este prima ţară UE care a legalizat eutanasia, în 2002, iar Belgia i s-a alăturat în scurt timp. Albania a făcut însă acest pas încă din 1999. În cea mai mare parte a Europei însă, ajutorul acordat bolnavilor incurabili care vor să-şi pună capăt zilelor este considerat în continuare omor, şi opinia publică este divizată…. EVZ

1 COMENTARIU

 1. Pe zi ce trece lumea devine mai bolnava;
  diabetici, obezi, cardiaci, cancerosi in ultimul stadiu si alte categorii de oameni care nu mai suporta fizic si psihic presiunea vietii, doresc sa-si puna capat zilelor intr-un mod civilizat – nu cu funia de gat sau facand un salt in gol de pe terasa blocului.
  Desigur, fiecare putem hotara intr-un fel sau altul
  cum o vom face, pentru a nu fi nevoiti sa suportam la infinit dureri si suferinte de neimaginat pentru altii.
  Este de apreciat felul in care unele tari, ce tin la demnitatea umana inteleg sa aprobe eutanasia.
  A-i lasa pe semenii nostri sa se chinuie la nesfarsit este lipsit de umanitate.
  Haideti sa fim rationali si sa ne gandim ca oricare dintre noi, intr-o buna zi, poate ajunge intr-o asemenea situatie.
  Nimeni nu doreste sa fie o povara pentru familie sau pentru personalul care-i suporta si-i ingrijeste.
  Au ajuns oare cainii si pisicile mei presus de oameni ca sa beneficieze de acest mijloc pentru a nu fi supusi unor sufriente inutile?
  Sotul meu s-a sinucis spanzurandu-se pentru ca nu mai suporta durerea si situatia degradanta in care se afla si stia ca nu mai exista nicio posibilitate de
  remediere a functiilor organismului, ca era in stadiul final si nu voia sa devina o povara pentru cei dragi pe care-i iubea.
  Mai tarziu, pisica noastra bolnava de cancer mamar in stadiu terminal a fost eutanasiata.
  Trist, dar adevarat!
  Iata de ce sunt pentru aprobarea si legalizarea procedurii in intreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.