O companie olandeza si-a propus sa trimita primul om pe Marte pana in 2023

0
1481

Dupa ce NASA a trimis pe marte robotul Curiosity pentru a cauta semne ca mediul panetei rosii ar fi putut fi, de-a lungul istoriei, propice pentru dezvoltarea vietii, o companie olandeza vrea sa trimita oameni pe Marte pana in 2023, cu mult inainte de data prevazuta de NASA pentru o astfel de operatiune, relateaza AFP.

"Cucerirea planetei Marte este cel mai important pas din istoria omenirii", a declarat pentru AFP Bas Lansdorp, un inginer mecanic in varsta de 35 de ani si fondator al companiei "Mars One".

Inginerul olandez estimeaza costul proiectului la 6 miliarde de dolari (4,78 miliarde de euro), de doua ori mai mult decat costul misiunii Curiosity pe Marte (2.5 miliarde dolari).

Procedurile de selectie a astronautilor, viata lor de zi cu zi pe Marte si cei sapte luni ale calatorie ar urma sa fie televizate, Lansdorp explicand ca i-a venit ideea proiectului discutand cu Paul Romer, unul dintre creatorii reality-show-ului Big Brother difuzat in premiera in 1999 in Olanda.

In timp ce unii experti pun la indoiala valorile etice ale unui astfel de  proiect si fezabilitatea tehnica a acestuia, Gerard’t Hoofd, castigatorul Premiul Nobel pentru Fizica in 1999, sustine initiativa si se declara unul dintre ambasadorii sai.

"De-a lungul istoriei au existat aventurieri care s-au lansat in calatorii in necunoscut, ganditi-va la vikingii care au mers in America, la Cristofor Columb",  a declarat acesta pentru AFP. Lansdorp recunoaste insa ca mai are de rezolvat multe aspecte ale proiectului.

"Mars One" intentioneaza sa infiinteze o colonie pe Marte incepand cu 2023, in timp ce administratia americana si-a propus sa trimita oameni pe Marte pana in 2030.

Echipa lui Lansdorp, formata dintr-un fizician, un designer industrial si un specialist in comunicatii corporative, intentioneaza sa se ocupe de coordonarea generala a proiectului urmand ca implementarea sa fie incredintata unor societati private specializate.

Procedurile de selectie si de formare a candidatilor astronauti. Intre 2016 si 2022, "Mars One" ar urma sa trimita pe Marte module locuibile, alimente si vehicule robotizate.

…   O companie olandeza si-a propus sa trimita primul om pe Marte pana in 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.