Olanda: Campanie ampla pro-canabis

0
1804


Adversarii unei noi legi din Olanda care restrictioneaza vanzarea de hasis strainilor au lansat sambata o campanie pro-canabis in vederea viitoarelor alegeri legislative, facand apel la electorat sa voteze partidele pro-marijuana, informeaza France Presse.

"Astazi, am lansat o ‘campanie pro-canabis’ pentru a incerca sa-i convingem pe alegatori sa voteze in mod pozitiv" la scrutinul de la 12 septembrie, a declarat pentru AFP, prin telefon, Marc Josemans, unul din organizatorii miscarii.

Campania a debutat sambata intr-o piata din Maastricht, oras din sudul Olandei, unde barbatul detine o cafenea, locul obisnuit de vanzare de canabis pana la intrarea in vigoare a noii legi care restrictioneaza acest comert.

O caravana condusa de un vechi autobuz scolar american, vopsit in argintiu, va traversa in urmatoarele saptamani Olanda ‘pentru a-i convinge pe oameni’ sa voteze cu ‘partidele care sunt in favoarea canabisului’, explica Josemans, care finanteaza aceasta campanie alaturi de alti 140 de proprietari de cafenele.

Intrata in vigoare la 1 mai in sudul tarii, legea privind consumul de canabis vizeaza sa limiteze ambuteiajele, galagia nocturna si inmultirea vanzatorilor de droguri, fenomene provocate de afluxul de milioane de straini care veneau sa cumpere hasis din cafenele.

Vizand intr-o prima etapa circa 80 din cele 670 de cafenele olandeze, noua lege ar urma sa tranforme aceste localuri intr-un fel de ‘cluburi cu circuit inchis’ care sa mizeze pe maximum 2.000 de membri cu domiciliul in Olanda si cu varste de peste 18 ani. Legea se va extinde la 590 de cafenele la inceputul lui 2013.

Partide de stanga aflate in opozitie, printre care Partidul Laburist (PcdA), Partidul Socialist (SP) si Partidul pentru protectia animalelor (PvdD), s-au exprimat impotriva noii legi.

Deputatul SP Harry van Bommel a declarat pentru site-ul pro-marijuana www.coffeeshopnieuws.nl ca partidul sau va face tot posibilul pentru anularea legii.

Pe de alta parte, PvdA propune pe pagina sa de internet ca aceste cafenele sa fie inlocuite de ‘magazine de canabis‘, in care vanzarea de marijuana sa fie legala dar controlata strict.

Teoretic, marijuana este in continuare ilegala in Olanda, insa detinerea acestui drog a fost decriminalizata in 1976 pentru o cantitate mai mica de cinci grame, in cadrul unui asa-numite politici de toleranta.

…   Olanda: Campanie ampla pro-canabis

Lasă un răspuns