Olanda în aşteptarea poziţiei UE despre expulzări

0
1375
Olanda nu-şi exprimă punctul de vedere asupra deciziei Italiei de a expulza cetăţeni români, înainte ca Bruxelles-ul să se pronunţe în acest caz.

Întrebat de BBC dacă poziţia Olandei va fi aceeaşi cu cea a Comisiei Europene, purtătorul de cuvânt al ministrului olandez de externe, Bart Rijs, a ezitat să dea un răspuns clar.

El a spus că în final guvernul de la Haga e liber să aibă propriul său punct de vedere, însă Olanda aşteaptă mai întâi ca Uniunea Europeană să se pronunţe asupra compatibilitaţii decretului cu legislaţia europeană.

Bart Rijs a mai declarat pentru BBC că expulzarea cetăţenilor dintr-un alt stat al Uniunii este o măsură destul de puternică, pe care Olanda nu o ia cu uşurinţă.

Dreptul la libera circulaţie

Expulzarea trebuie să se întâmple numai când "există un pericol concret şi actual, iar decizia să fie luată judecând fiecare caz în parte, şi nu ca o măsură colectivă – în special atunci când este vorba despre o minoritate care suferă de discriminare în cadrul Uniunii Europene", a precizat domnul Rijs.

Purtătorul de cuvânt n-a vrut sa precizeze dacă se referă la minoritatea romă.

În acelaşi timp, a mai spus el, Olanda consideră că fiecare stat membru trebuie să se foloseasca de posibilitatea de a-i expulza pe cetăţenii altui stat membru, în caz că aceştia reprezintă o ameninţare pentru ţara care-i găzduieşte.

Conform oficialului olandez, o astfel de măsură trebuie luată doar în concordanţă cu legislaţia europeană.

Bart Rijs a mai spus că, pentru Olanda, dreptul la libera circulaţie este una din cele mai importante realizări ale Uniunii Europene.

Proiect-pilot la Rotterdam

Guvernul de la Haga ezită aşadar să exprime o poziţie clară faţă de decizia Italiei…..

articol complet la BBC.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.