Parintii belgieni beneficiaza de reduceri fiscale

0
1496

Îmbătrânirea populaţiei în Europa a determinat, în ultimii ani, autorităţile din diverse ţări ale Uniunii să ia decizii pentru încurajarea natalităţii prin aplicarea unor politici adecvate. În Belgia, începând cu 2007, familiile cu unul sau mai mulţi copii având mai puţin de 12 ani beneficiază de noi facilităţi fiscale.

În afara reducerilor la impozitul pe venit, din 2007, părinţii pot deduce din impozitul global şi cheltuielile pentru plata persoanelor angajate să îi supravegheze pe copii în afara programului şcolar. Singura condiţie cerută de autorităţi este ca părinţii în cauză să aibă venituri profesionale în anul pentru care solicită deducerile.

11,20 euro pe zi pentru un copil sub 12 ani

Limita până la care are loc deducerea menţionată este de 11,20 euro pe zi pentru un copil sub 12 ani, pentru «orele normale de după programul oficial la şcoală». Cheltuielile deductibile cuprind perioada de supraveghere a copilului înainte sau după cursurile şcolare, în pauza şcolara, în zilele libere sau sărbatorile legale, cheltuielile pentru acoperirea plăţilor la internat, dacă este cazul, sau a taberelor din vacanţele şcolare, precum şi stagiile de sport, participări la reuniuni ştiinţifice, învăţarea limbilor străine sau stagii culturale. Sunt incluse, totodată, şi cheltuielile de supraveghere a unui copil bolnav, mai ales în cazul în care aceasta este facută în cadrul altei instituţii decât cea şcolară.

Nu sunt deduse cheltuielile cu lecţiile particulare de limbi străine sau alte materii, activităţile care au legatură cu pregătirea şcolarului în afara orelor de clasă, sau cursurile sau activităţile extra-şcolare asigurate de şcoală în cadrul programului de pregătire oficial, inclusiv excursii sau stagii în străinătate, sau înscrierea la un club sportiv.

Legea în cauză cuprinde şi o listă cu instituţiile şcolare sau care asigură supravegherea copiilor – gen creşe, care sunt abilitate să elibereze atestatele necesare solicitării deducerilor menţionate. Oficial sunt recunoscute ca forme de „gardă“ a copiilor atât cele organizate împreună cu şcoala – situaţii adesea iniţiate chiar de şcoală, grădiniţă sau creşă la care copilul stă dimineaţa, la programul oficial, sau de către primaria locală sau asociaţia părinţilor, şi, pe de altă parte, cele recunoscute, subvenţionate şi controlate de autorităţile locale, comunitare sau regionale. Nu se aplică deduceri pentru copiii sub 3 ani, pentru care mamele primesc alocaţie de creştere, similarul concediului de doi ani din România pentru creşterea copilului.

sursa : gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.