Născut la Haga, în Olanda, Robbert Peter Oostveen a devenit medic chirurg, specializat în SUA în oncologie. A făcut parte ca pilot din Forţele Aeriene Regale Olandeze. Este specializat în diverse domenii de activitate ce ţin de la medicină până în sfera afacerilor şi marketingului, fiind consultant, partener şi manager la mai multe societăţi, cum sunt Architectural Group SRL şi Edumonde Mediation SRL, prin ultima colaborând cu Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, predând cursuri de mediere. Face parte din Comisia Naţională Română UNESCO, fiind membru fondator al Grupului Interdisciplinar – Ştiinţa Fără Frontiere. S-a stabilit în România de 21 de ani, contribuind la restaurarea şi amenajarea unor importante muzee şi spitale din ţară.
Sunteţi de peste 20 de ani în România şi aţi studiat din interior sistemul nostru medical aflat de mult timp în agonie. Cum poate fi el repornit?
Sunt multe probleme în general şi cu precădere în sistemul medical. De ce? Pentru că nu există o gândire de perspectivă, liniară, unitară. Cum vine cineva cu un proiect viabil, sar imediat cei din jur şi spun că nu va funcţiona. Aici intervine deosebirea faţă de Olanda. Avem un proiect, îl studiem şi încercăm soluţiile cele mai bune. Rămâne în general linia stabilită de la început, chiar dacă apar modificări pe traseu. În al doilea rând, cam 80 la sută dintre spitalele din România nu fac faţă standardelor Uniunii Europene, pentru că sunt foarte vechi, iar infrastructură nu există. Întotdeauna, prima reacţie a factorilor de decizie e să refacă, să renoveze, să modernizeze spitalele existente. Eu am experienţă în renovări şi vă pot spune că te costă uneori mai puţin un lucru făcut de la zero decât reabilitat, renovat.
mai mult la: