Premierul olandez anunţă un plan de relansare de 6 miliarde de euro pentru 2009-2010

0
1701

Premierul olandez Jan Peter Balkenende a anunţat miercuri un plan de relansare cifrat la 6 miliarde de euro pentru 2009 şi 2010, precizând că din 2011 se va trece la reducerea deficitelor bugetare, informează AFP, citată de Agerpres.

Alte 1,5 miliarde de euro vor fi investite de provinciile şi comunele olandeze, a precizat Balkenende, prezentând în parlament măsurile decise de cele trei partide ale coaliţiei de guvernământ, la capătul a trei săptămâni de negocieri.

Planul prevede mai ales investiţii în infrastructura rutieră şi fluvială, în energiile regenerabile, dar şi eliminarea unei taxe pe biletele de avion şi măsuri împotriva şomajului în rândul tinerilor. Costurile sale sunt estimate de economişti la circa 1% din PIB.

Începând din 2011, a declarat premierul, se va trece la reducerea deficitelor publice cu cel puţin 0,5% din PIB. În acest scop, el propune creşterea treptată a vârstei de pensionare de la 65 la 67 ani.

Olanda a pus deja în aplicare, în noiembrie 2008, un ansamblu de măsuri fiscale, sociale şi de investiţii vizând susţinerea întreprinderilor, cifrat tot la 6 miliarde de euro. Alte 13,75 miliarde au fost injectate pentru sprijinirea sectorului financiar olandez, principalii beneficiari fiind ING şi Aegon. În

…  Premierul olandez anunţă un plan de relansare de 6 miliarde de euro pentru 2009-2010

Lasă un răspuns