O româncă, antrenoare de volei foarte apreciată în Olanda, explică felul în care este conceput sistemul de educaţie într-o ţară care îşi creşte copiii să fie sănătoşi şi lipsiţi de stres.
Liliana Polak-Bonea, antrenoare de volei stabilită de 12 ani în „ţara lalelelor“, a fost uimită să constate modul minuţios în care Olanda pregăteşte viitorul copiilor, începând de la facilităţile de transport.
„Olandezii ştiu că dacă renunţi la o rută mai puţin circulată reduci posibilităţile unui copil“, subliniază profesoara. Liliana Polak-Bonea (38 ani) trăieşte de 12 ani în Olanda, unde activează în domeniul educaţiei fizice şi sportului.
Românca, originară din Craiova, este profesor de educaţie fizică şi sport pentru elevi de şcoală şi de liceu, este antrenor de volei la clubul de volei Ardea din Heerhugowaard şi arbitru naţional în Divizia Top, arbitru de linie în Eredivisie şi arbitru internaţional pentru Nevobo, Federaţia Olandeză de Volei.
Când s-a stabilit în ţara lalelelor, Liliana a fost surprinsă să constate cât de diferită este abordarea statului olandez în privinţa dezvoltării copiilor. În fiecare aşezare există facilităţi pentru practicarea sportului de masă. Sportul se face din copilărie, în familie. Plimbările pe bicicletă sau pe role alături de părinţi, fraţi şi bunici sunt o imagine intrată în peisajul cotidian.
Liliana dă exemplu: într-o localitate cu 5.900 de locuitori există cluburi de handbal, fotbal, gimnastică, atletism, tenis, precum şi trei şcoli de fitness. „Zilnic vezi bătrâni sau tineri pe stradă, la plimbare, pe bicicletă, alergând. Altă mentalitate, alt comportament. Este o conduită dezvoltată în timp, nu de 5-10 ani. Oamenii sunt foarte conştienţi de asta şi investesc timp şi energie pentru a se păstra sănătoşi“, relatează Liliana.