Românii exportă în Olanda porumb de 100 mil. euro/an şi cumpără carne de porc

0
1500

Fermierii români hrănesc indirect porcii din Olanda prin exporturile de porumb care au depăşit 100 de milioane de euro anul trecut, dar în acelaşi timp companiile din această economie vest-europeană recuperează un sfert din această sumă prin exporturile de carne de porc pe care le fac la rândul lor în România.

Olandezii reuşesc astfel să îşi hrănească porcii aproape gratis pentru că ei cumpără porumbul pentru furaje din România şi vând apoi carnea de porc la un preţ pe tonă de 12 ori mai mare faţă de cel de achiziţie al porumbului.

Olanda reuşeşte cu ajutorul zootehniei să aibă o producţie agricolă de 27 miliarde de euro cu numai un milion de hectare de teren arabil, iar România face cu o treime mai puţin deşi are 8,3 milioane de hectare de teren arabil.

„Acesta este jocul profitului. Se în­tâm­plă acest lucru pentru că suntem în lumea a treia din punctul de vedere al tehnolo­gizării“, explică Florin Rizea, directorul Meda Prod 98, unul dintre primii 20 de procesatori de mezeluri de pe piaţa locală.

 

 

Românii exportă în Olanda porumb de 100 mil. euro/an şi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.