Scandal – Guvernul olandez, spion la presă

0
1652

Guvernul de la Haga a recunoscut că a spionat, de la mijlocul anului 2006 până în prezent, o agenţie de presă olandeză, folosind parolele jurnaliştilor pentru a le intra în conturile personale şi pentru a încerca să influenţeze conţinutul editorial.

Jurnaliştii şi-au dat seama că sunt spionaţi în momentul în care un ofiţer de presă al Ministerului Afacerilor Sociale a făcut o reclamaţie la adresa unui articol care nu fusese încă publicat şi care vorbea despre şeful acestui minister.

INTERESE. Potrivit ediţiei online a ziarului german Der Spiegel, executivul olandez a recunoscut că "unii oficiali" au accesat ilegal de sute de ori sistemul informatic al agenţiei GPD, care oferă ştiri pentru cel puţin zece ziare din Olanda şi Belgia. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, ministrul Afacerilor Sociale, Piet Hein Donner (foto), a confirmat că mai mulţi funcţionari ai instituţiei sale au accesat reţeaua informatică a agenţiei. "Regret că s-au întâmplat astfel de lucruri. Le condamn în totalitate. Trebuie să fie clar că eu nu am avut cunoştinţă de aceste acţiuni", susţine Donner, pe care redactorul-şef al agenţiei GPD, Marcel van Lingen, l-a acuzat de implicare în scandalul de spionaj. "Ministerul Afacerilor Sociale a folosit informaţii furate pentru a ne influenţa conţinutul editorial", reclamă Van Lingen. Jurnalistul nu ştie însă în ce împrejurări au obţinut angajaţii  ministerului parolele jurnaliştilor de la GPD, dar a ţinut să precizeze că doi dintre foştii săi colegi de presă lucrează în prezent la acest minister. O investigaţie în acest sens este în curs de derulare şi "mai mulţi" angajaţi ai ministerului au fost suspendaţi de Donner, scrie Der Spiegel…
articol complet la Jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.