Spionarea unor reporteri provoaca un scandal de proportii in Olanda

0
1359

jurnalista Jolande van de Graaf, de la publicatia Telegraaf…

Serviciile secrete olandeze (AIVD – Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) sunt implicate in Olanda intr-un scandal de proportii, ajuns acum la nivel de parlament, in urma interceptarii convorbirilor unor reporteri ai ziarului Telegraaf, care scrisesera despre esecurile din Irak ale serviciului de securitate mai sus amintit, relateaza ziarul german Die Welt si cel olandez Telegraaf, citate de Agerpres.

Acum trei saptamani, jurnalista Jolande van de Graaf, de la publicatia Telegraaf, cel mai mare ziar din Olanda, cu un total de doua milioane de cititori, a primit o vizita inopinata pe cand se afla sub dus, noua politisti luand cu asalt locuinta acesteia si perchezitionand totul. Cu ocazia perchezitiei, computerul, documentele si lucruri personale ale fiului ei au fost confiscate. Jurnalista era acuzata ca ar ascunde in casa "documente clasificate drept secret de stat". Razia ordonata de procuratura regala a durat intreaga zi, ea neavand voie nici sa-si sune parintii pentru a-l lua de la scoala pe fiul ei. "Nu suntem intr-un stat politienesc", afirma furioasa Van de Graaf legat de incident iar in forumurile cititorilor teama si mania isi fac loc din ce in ce mai mult, comparatiile cu fosta securitate comunista est-germana neintarziind sa apara. Van der Graaf scrisese, pe baza unor contacte cu angajati ai serviciilor secrete, articole despre esecuri ale AIVD in Irak. Premierului Jan Peter Balkenende i se reproseaza ca a sprijinit invadarea Irakului pe baza unor estimari false ale situatiei realizate de catre AIVD. Opozitia de la Haga cere inca de mult constituirea unei comisii parlamentare de ancheta. Balkenende a indraznit pana la urma sa faca un pas inainte, lasand insa investigatia mai degraba pe seama expertilor.

Membrii securitatii olandeze au interceptat insa si convorbirile altor redactori, asa cum reiese din datele de pana acum. Astfel, noul redactor-sef al ziarului Telegraaf, Jules Paradijs, a fost si el victima interceptarilor, la fel ca si Joost de Haas, un reporter de marca, care acum doi ani a mai fost victima justitiei. Acesta scrisese articole despre AIVD si a fost, de aceea, condamnat la detentie coercitiva (pedeapsa prin care se incearca smulgerea de marturisiri) in inchisoarea din Scheveningen. In urma protestelor jurnalistilor din Olanda, cei doi au fost eliberati dupa cateva zile. Redactorii sefi din Olanda au condamnat colectiv actiunea de interceptare, la fel ca si asociatia olandeza a jurnalistilor, ei dorind sa aduca AIVD in fata justitiei pentru a-l obliga sa distruga informatiile culese. Arendro Joustra, redactor sef al renumitei reviste Elsevier, afirma ca intr-un stat de drept cetatenii trebuie sa se simta siguri intre cei patru pereti ai propriei locuinte…. Spionarea unor reporteri provoaca un scandal de proportii in Olanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.