Tribunalul de la Haga: Statul olandez, responsabil civil pentru moartea a peste 300 de musulmani la Srebrenica

0
1664

Statul olandez este responsabil civil pentru moartea a peste 300 de musulmani la Srebrenica in 1995 in timpul razboiului din Bosnia, a aratat miercuri tribunalul de la Haga, instanta indicand faptul ca soldatii olandezi nu ar fi trebuit sa ii evacueze pe acestia din baza in care se refugiaza, transmite AFP.

Aceasta decizie ar putea avea consecinte grave pentru misiunile ONU: in cazul de fata statul care trimite trupe este tras la raspundere pentru actiunile soldatilor  in timp ce acestia operau in cadrul unui mandat ONU, care beneficiaza de imunitate statutara.

La mijlocul lunii iulie 1995, fortele sarbe din Bosnia, conduse de generalul Ratko Mladic, au ucis aproximativ 8.000 de barbati si baieti musulmani, in decurs de cateva zile, in ceea ce este considerat cel mai grav masacru din Europa de la al Doilea Razboi Mondial.

In dupa-amiaza zilei de 13 iulie 1995, dupa ce in orele dinainte trupele lui Ratko Mladic omorasera numerosi civili, soldatii batalionului „Dutchbat” au evacuat peste 300 de barbati bosniaci, refugiati intr-o baza militara olandeza din apropiere de Srebrenica, la Potocari.

„Dutchbat nu ar trebui sa aiba lase oamenii sa plece din cladirile lor”, a aratat judecatorul Larissa Elwin. „Ar fi trebuit sa ia in considerare posibilitatea ca acesti oameni vor fi victime ale genocidului”.

„In cazul in care Dutchbat ar fi permis oamenilor sa stea acolo, ei ar fi ramas in viata”, a adaugat judecatorul.

 

Tribunalul de la Haga: Statul olandez, responsabil civil pentru moartea a peste 300 de musulmani la Srebrenica

Lasă un răspuns