Criza guvernamentală de la Bruxelles ameninţă să se transforme într-o criză a regimului, care ameninţă chiar federalismul ţării. Cele cinci luni, de când ţara nu are un guvern, pun în pericol existenţa de 177 de ani a statului Belgian. În după-amiaza de miercuri, deputaţii flamanzi au votat, în Comisia pentru afaceri interne a Parlamentului, un proiect de lege prin care unele drepturi cetăţeneşti ale francofonilor (walloni) locuind la periferia Bruxellesului sunt suprimate. Votul a survenit după părăsirea, în semn de protest, a sălii de şedinţe de către deputaţii walloni. „Este inacceptabil ca o comunitate belgiană să agreseze atât de brutal o altă comunitate. Astăzi, flamanzii au rupt cu violenţă echilibrul federal. Ne găsim într-o situaţie care seamănă foarte mult cu o criză a regimului“, a declarat Yvan Mayeur, deputat wallon socialist, membru al comisiei.
Textul adoptat în Comisia Parlamentului belgian, în care flamanzii deţin majoritatea, deoarece reprezintă 60% din populaţia ţării, prevede scindarea arondismentului electoral Bruxelles-Hal- Vilvorde (BHV). Acest arondisment cuprinde Bruxelles, oraş majoritar francofon, şi 35 de comune flamande situate la periferia sa. Dacă această scindare se va realiza, cei aproximativ 120.000 de francofoni care trăiesc la periferia flamandă ar pierde dreptul de a vota în favoarea candidaţilor walloni, la alegerile legislative…
Îngrijorări pentru soarta minorităţii wallone
Votul de miercuri, care marchează un moment important în istoria zbuciumată a regatului belgian, a survenit tocmai în perioada în care coeziunea statului este în pericol, iar analiştii politici consideră că el atinge esenţa pactului, fragil, dar real, încheiat în 1970 de cele două comunităţi naţionale.
Arondismentul Bruxelles-Hal-Vilvorde, situat pe frontiera dintre cele două regiuni – Flandra şi Bruxelles- este rezultatul „trasării graniţei lingvistice“ care traversează ţara de la vest la est, delimitând teritoriile Walloniei şi Flandrei şi a fost fixată în perioada 1962-1963, înainte de instaurarea federalismului.
Anularea unor drepturi lingvistice ale francofonilor
Majoritatea flamandă cere de mult timp divizarea BHV, pentru a consfinţi omogenitatea lingvinstică a teritoriului flamand, dar vorbitorii de limbă franceză consideră că este vorba doar de o încercare de a „betona“ frontiera, în perspectiva unei viitoare declarări a independenţei Flandrei şi sunt îngrijoraţi pentru soarta minorităţii wallone care trăieşte în această regiune, în special în municipii, unde a devenit majoritară….
articol complet Interesul Public