UPDATE. Olanda așteaptă raportul MCV și va lua o decizie privind aderarea României la Schengen în cel mult două luni

0
1406

Ambasada Olandei la Sofia a anunţat ieri, pe site-ul său, că guvernul olandez nu a luat încă nicio decizie cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, reacţionând astfel la informaţiile apărute cu o zi înainte în presa bulgară privind acest subiect sensibil pentru cele două ţări.

ad

UPDATE ora 16.05: Ambasada Olandei la București a anunțat azi, într-un comunicat remis EVZ, că guvernul olandez nu a luat încă nicio decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, Punctul de vedere al Olandei rămâne neschimbat. Guvernul va aștepta raportul pe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) înainte de a stabili, în coperare strânsă cu alte state memvre, poziția privind aderarea la zona Schengen, precizează sursa citată. „Este important atât pentru România, cât şi pentru întreaga Uniune Europeană ca măsuri durabile să fie luate în reforma justiţiei, măsuri deja convenite între România şi UE. Aşteptatul raport MCV va face lumină asupra progreselor realizate în sensul reformei şi consolidării sistemului de justiţie, precum şi în cel al combaterii corupţiei”, precizează ambasada din România. Comisia Europeană va face o evaluare pe cele patru condiţionalităţi, incluzând şi procesul de implementare a noilor coduri şi a strategiei naţionale anti-corupţie. Bazându-se pe rezultate, Olanda va lua o decizie înainte de viitorul Consiliu pentru Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie a.c. Precizări de la ambasada din Bulgaria Presa bulgară scria ieri că decizia politică privind aderarea României şi a Bulgariei la Schengen ar putea fi amânată după martie 2013 din cauza opoziţiei unor ţări precum Olanda. Potrivit unor diplomaţi de la Bruxelles, de această dată de vină ar fi situaţia politică din România.

“În contextul apariţiei în presă a diverselor informaţii cu privire la aderarea la Schengen a României şi a Bulgariei, ambasada Olandei la Sofia reiterează faptul că guvernul olandez nu a luat încă nicio decizie. Poziţia olandeză va fi stabilită înainte de următoarea reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), stabilită pentru 7-8 martie, în strânsă cooperare cu alte state membre. Ambasada Olandei va ţine la curent mass-media bulgară în legătură cu acest subiect", se menţionează în anunţul publicat pe site-ul ambasadei Olandei la Sofia.

mai mult la :

http://m.evz.ro/news/1018730

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.